Киев °C

Ваш Собственный Корреспондент

Последние новости

01:37
Спор вокруг знаменитой австралийской сороки Молли
01:33
Рост ксенофобии в России после терактов в Крокус Сити Молле
04:45
Скандал с антибиотиками: сеть фаст-фуда меняет курс
04:43
Пол Саймон: «Мой брак с Кэрри Фишер был ошибкой»
02:54
Центральный банк Турции ошеломил рынок, повысив процентные ставки до 50%
02:49
Путин начал операцию «Виновата Украина»
03:38
Ковид угрожает нашему интеллекту
03:06
Прорыв в области ИИ: расшифровка древнеримских рукописей
02:42
Принцесса Кейт Миддлтон: борьба с раком и благодарность за поддержку
02:34
Революционный метод поиска внеземной жизни
06:41
Двухголовая змея перенесла операцию в Миссури"
06:38
Камерон Диаз и Бенджи Мэдден снова стали родителями!
03:11
Nvidia представила революционные чипы искусственного интеллекта
03:06
Арест и осуждение Робиньо: история с изнасилованием
06:56
Чистюля по жизни: Кортни Кокс остаётся Моникой из «Друзей»
06:55
Самая юная учительница Америки: «я ни в чём себя не ограничиваю!»
07:01
Любовь нечаянно нагрянет: в калифорнийском доме престарелых сыграли очередную свадьбу
06:59
Джейк Джилленхол превратился в настоящего громилу
04:35
Режиссёр «Зоны интересов» оскандалился на Оскаре: более 450 еврейских деятелей культуры уже отреагировали
04:33
9-летний сын зарубил отца: полиция считает, что мальчик был вдохновлён видеоигрой
02:46
Тимоти Шаламе впервые замечен на съемках байопика о Бобе Дилане
02:44
"Я могу!" - новая реклама ломает стереотипы о людях с синдромом Дауна
05:06
В бой на переваривание заброшенных домов брошены грибы
04:59
Ирландия защитила титул Кубка шести наций в напряженном финале
03:37
Бон Джови рассказал, почему не общается с бывшим гитаристом группы
03:35
Дом Кары Делевинь в Лос-Анджелесе охвачен огнем: "Моё сердце разбито"
07:30
Дело Камилы Валиевой: новые подробности
07:26
Великобритания не хочет отставать и вкладывает £1,1 млрд в развитие прорывных технологий
04:32
Значительный прогресс SpaceX Starship на пути к освоению Марса
04:21
Водородные перспективы: Honda CR-V e:FCEV
02:45
Cerebras запустил самый быстрый в мире AI-процессор
02:37
Исследование выявило тенденциозность алгоритмов YouTube в преддверии выборов
04:40
Стартап Byju's: Падение единорога
04:00
Шэрон Стоун назвала продюсера, предлагавшего ей интим
03:31
Безумие на "Оскаре-2024": вся правда о голом выходе Джона Сины
Больше новостей
СобКор » Общество » Укрпошта може припинити доставку пенсій в селах

Укрпошта може припинити доставку пенсій в селах

Общество
1 426
0
Із 1 січня Укрпошта може припинити виплату пенсій у селах. Її керівництво вимагає підвищити тариф на доставку.

Про це пише видання СобКор.нет

— Дешевше за Укрпошту пенсії ніхто не доставить. Уже була спроба передати виплати приватним компаніям. Закінчилося тим, що частина грошей не потрапила до людей, — говорить 42-річний Ігор Смілянський, гендиректор Укрпошти. — Інколи ситуацію потрібно загострити, щоб почали щось вирішувати. Нам пообіцяли внести зміну до бюджету на 2019 рік, збільшити тариф на доставку. Потрібно додатково 1,1–1,2 мільярда гривень. Ми 17 разів зверталися до Пенсійного фонду. Вели переговори. Нові тарифи на доставку пенсій ще торік затвердило Міністерство інфраструктури, підтвердило Міністерство економіки. Це відсоток від пенсії — 1,78 для міста і 2,56 — для села. Ніхто не ставив під сумнів ці розрахунки. Єдине, що було сказано: у бюджеті немає грошей. На наступний рік знову не передбачили коштів. Зараз нас починають чути. Певний позитивний рух у цьому напрямку є. Тарифи потрібно затвердити до 1 грудня і підписати договори з Пенсійним фондом.

Якщо цього не зроблять, нам доведеться закрити близько семи тисяч поштових відділень у селах. Роботу втратять 25–30 тисяч осіб. Укрпошта сьогодні має дві мережі — міську та сільську. Перша — це посилки й платежі. У села в середньому доставляємо два листи на день, чотири посилки — на місяць. 70 відсотків доходу — доставка пенсій. Востаннє тариф переглядали 14 років тому. Тоді мінімальна заробітна плата і пенсія зростали більш-менш однаково. З 2016‑го мінімалку підвищили вдвічі — до 3200 гривень. А пенсію — на 20 відсотків, до 1295 гривень. Тобто вартість доставки зросла в два рази.

75 процентів витрат Укрпош­ти — це оплата праці, каже гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський. У нас трудяться 75 тисяч людей. Маємо 35 тисяч листонош, 24 тисячі операторів. Ще є сортувальни­ки, водії. Також цього року зросли витрати на паливо, оренду, комунальні послуги. Стало менше пенсіонерів, яких обслуговуємо. Ще частина людей перейшла до банків. У середньому цього року на кожній доставці втрачаємо близько 19 гривень. Якщо помножити на 12 місяців і кількість людей, яким доставляємо пенсію, виходить мільярд гривень збитків.

Пенсійний фонд пропонував розносити гроші лише людям з обмеженими можливостями. Їх близько 800 тисяч.

Листоноші доставляють виплати 4,3 млн пенсіонерів, інформують у Пенсійному фонді.

— В Україні немає стратегії розвитку державних підприємств. Не визначені чітко їхні соціальні функції. Тому й виникають такі ситуації, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Вимоги Укрпошти підвищити тариф на доставку пенсій нагадують шантаж. Водночас влада не має іншого виходу. Доведеться збільшити. Можливо, не на ту суму, що вимагає Укрпошта. У будь-якому випадку грошей, які виділять, точно вистачить на перший і другий квартал 2019-го. Щоб пережити президентські вибори. Усі розуміють, що ніхто не позбавлятиме людей пенсій. Хоча б тому, що тоді вони відмовляться голосувати.

31 жовтня Пенсійний фонд очолив Євген Капінус. Він — колишній заступник міністра фінансів. Його завдання — посилити контакти між Мінфіном, казначейством і Пенсійним фондом. Раніше з цим були серйозні проблеми. Наслідком стала затримка виплати пенсій у липні. Крім того, державна система в Україні базується на ручному управлінні. Є серйозний особистісний фактор. Новий керівник Пенсійного фонду сприятиме, щоб українцям вчасно виплачували пенсії. Особливо перед виборами. Щодо Укрпошти, то держпідприємство має надавати також банківські й страхові послуги. Тоді матиме майбутнє. Щоб компанія виконувала соціальну функцію, у неї повинен бути потужний фінансовий потік. Доходів поштового банку вистачало б на доставку кореспонденції й пенсій — без підвищення тарифів.

— У селах закриваються лікарні, дитячі садки, школи. Незабаром зникнуть відділення Ощадбанку й Укрпошти, — говорить економіст Андрій Новак, 45 років.

— Однак люди залишаються там жити. Вони повинні отримувати пенсію. За це відповідає держава. Якщо Укрпошта й далі виконує соціальну функцію, то Кабмін повинен покривати витрати підприємства з держбюджету. Водночас Україні швидше потрібно відмовлятися від готівки. Рано чи пізно прийдемо до ситуації, коли пенсії й зарплати виплачуватимуть тільки на банківські картки.

43 банки в Україні мають право виплачувати пенсії, за даними Міністерства фінансів.

Отримали майже 15 мільярдів гривень

"Керівництво Укрпошти стверджує, що тарифи не переглядалися 14 років. Але це — частина правди, — йдеться в заяві Пенсійного фонду, яку розмістили на офіційному сайті.

— У сільській місцевості тариф становить 1,56% суми пенсії, у місті — 0,79%. Коли збільшуються пенсії, відповідно — зростає і сума, яку отримує Укрпошта. Середній розмір пенсії з 2004-го по 2018 рік зріс у понад 10 разів: із 238,4 до 2577 грн. Щороку зростала й оплата послуг Укрпошти. 2004-го підприємство отримало за доставку 341,4 млн грн, 2010 — понад 1 млрд. Рік тому — 1,259 млрд. На 2018-й заплановано 1,4 млрд грн. Протягом 14 років за доставку пенсій виплатили понад 14,7 млрд грн.



Укрпошта — національний оператор поштового зв'язку. Доставка пенсій — одна з послуг, які надає. Логічно, що Пенсійний фонд має оплачувати тільки її. Є села, де з 22 робочих днів доставка пенсій у листоноші забирає один день. Багатьом людям у містах пенсію додому взагалі не приносять — вони йдуть до відділень. Тому теперішні тарифи повністю відповідають собівартості послуги. Звісно, вони не покривають утримання поштових відділень, особливо — у сільській місцевості. Частина з них — збиткові. Але чи повинні це все оплачувати коштом Пенсійного фонду, а фактично — пенсіонерів?"

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.