Киев °C

Ваш Собственный Корреспондент

Последние новости

12:00
Женские коворкинги: шаг вперед или назад?
02:24
Украина получила от США дальнобойные ракеты
10:02
«Ювентус» пробивается в финал Кубка Италии
05:15
Освобождение главаря нидерландского наркокартеля: досадная ошибка или разгильдяйство властей?
03:39
Американский дизайнер угодила в тюрьму за контрабанду сумок
03:37
Крис Пратт и Шварценеггер подверглись критике за снос исторического дома
03:49
Юная звезда фильма ужасов "Абигейл" шокировала родных своей кровавой ролью
03:47
Девичники в стиле Виктории Бекхэм: фейк-загар и другие секреты
03:46
Запишите гнев на бумаге, а потом порвите её - так вы справитесь с эмоциями
03:44
Потерянный, но не забытый: невероятное возвращение кота через 5 лет его пропажи
04:13
НАТО усиливает противовоздушную оборону Украины
04:07
Цены на нефть и золото снизились после новостей из Ирана
04:11
Ночные смены и хаотичный график - прямая дорога к депрессии
04:08
Энни Поттс: Детские сердца - бесценный дар
05:07
Брайан Кокс назвал Хоакина Феникса "ужасным" в роли Наполеона
05:05
Дочь Эминема выходит замуж: горячие фото с девичника
05:26
Фейки атакуют: ложные видео и фото после нападения Ирана на Израиль
04:26
Максимальный срок для оружейницы "Ржавчины" - предупреждение для Алека Болдуина
04:23
Боб Оденкёрк рассказал о сердечном приступе на съёмках “Лучше звоните Солу”
04:21
Сальма Хайек в свои 57 всё ещё горяча
06:18
Дети Мэтью Макконахи помогли стать ему лучшим актером
06:15
Королева свадебной моды Вера Вонг празднует своё 75-летие
01:18
Военные РФ перебрасываются в Нигер
01:15
Жестокое нападение в торговом центре Сиднея
04:51
Снижение цен на подписку на полностью автономное вождение от Tesla
04:44
Миллиардер за работой: Гейтс собственноручно ремонтирует экологичный асфальт
06:11
Трансгендерный спор: Джоан Роулинг жестко ответила Рэдклиффу и Уотсон
06:09
Вивьен - главная театралка семьи Анджелины Джоли
09:15
"Ой, моё колено!": Киану Ривз сломал коленную чашечку на съёмках
09:13
Дисней заявляет, что имел право уволить Джину Карано
04:40
Киберпреступность: третья по величине "экономика" мира
04:34
Испания отменяет схему "золотой визы"
13:45
Противостояние Илона Маска и Верховного суда Бразилии
13:39
TikTok работает над новым приложением для обмена фотографиями
03:05
Лара Крофт - икона эпохи видеоигр
Больше новостей
СобКор » Главная » Україна потрапила до п’ятірки країн, де може розпочатись Третя світова війна

Україна потрапила до п’ятірки країн, де може розпочатись Третя світова війна

Главная / Политика
637
0
У перші два десятиліття після падіння Берлінської стіни війна за велику державу здавалася практично неймовірною.

Сьогодні, коли міць Китаю все ще зростає, Росія геть відмовилася дотримуватися міжнародного порядку, конфлікт великих держав повертається на порядок денний, вважають журналісти з The National Interest. Про це пише СобКор.нет

Так, автор статті, професор в Військовому коледжі армії США Роберт Ферлі, виділив п'ять точок, в яких в 2019 році існує ризик початку Третьої світової війни.

Південно-Китайське море

З точки зору автора статті, Південно-Китайське море стало причиною зростаючого торгового зіткнення між США і Китаєм. Поки що цей конфлікт відбивається в основному в обмінах гарячою риторикою, тарифами і різними іншими торговими санкціями. Сполучені Штати і Канада недавно загострили конфлікт, заарештувавши керівника китайської технологічної фірми Huawei, що призвело до контр-кроків з боку Китаю щодо громадян Канади і американських фірм.

Поки що Сполучені Штати і Китай не приплітають до торгової війни тривалі суперечки на морі. Проте, у міру погіршення відносин між двома країнами, одна або інша може вирішити вийти за рамки доларових заходів, слів і юридичних документів. Якщо Китай і Сполучені Штати прийдуть до висновку, що їх торгові відносини (які послужили основою для глобального економічного зростання протягом останніх двох десятиліть) знаходяться під суттєвим ризиком, і аналогічним чином зроблять висновок, що подальший конфлікт неминучий, вважає автор, то будь-який з них може вирішити перейти до більш рішучих дій в Південно-Китайському морі.

Україна

За словами Ферлі, світ згадав про Україну, коли інцидент під час переходу в Азовське море привів до стрілянини, тарану і затримання 24 членів екіпажів українських катерів.

"Спровоковане Росією або Україною (і обидва уряди, мабуть, зіграли певну роль) перехоплення знову викликало напруженість в кризі, що тліє останні пару років. Оголошення воєнного стану українським урядом передбачало можливість хвилювань в Україні", - пише автор.

За його словами, Росія, схоже, не зацікавлена в порушенні статус-кво напередодні українських виборів, в той час як український уряд, як і раніше, відчуває нестачу можливостей для послідовної зміни становища на місцях. Майбутні вибори, ймовірно, не змінять основне рівняння, вважає професор, але можуть внести невизначеність.

"З огляду на те, що зберігається напруженість у відносинах між Росією і Сполученими Штатами, навіть невеликий зсув може поставити під загрозу нелегкий баланс, який тримався протягом останніх кількох років, що може привести до хаосу в Східній Європі", - зазначив Ферлі.

Перська затока

Постійна політична і військова криза на Близькому Сході також викликає побоювання автора. За його словами, економічний тиск на Іран продовжує зростати, в той час як Сполучені Штати роблять все більш агресивні кроки по скороченню торгівлі. Війна Саудівській Аравії з Єменом не має ніяких ознак ослаблення, і, хоча громадянська війна в Сирії втрачає оберти, США і Росія залишаються вірними своїм партнерам і довіреним особам.

"Але, як і будь-який повільний вогонь, конфлікт може знову розгорітися", - пише Ферлі.

Він вважає, що політичні заворушення в Ірані можуть дестабілізувати регіон, або підштовхнути Іран до агресивної поведінки, або зробити Ісламську Республіку привабливою метою для її ворогів. Напруженість між курдами, турками, сирійцями та іракцями може в будь-який момент перерости у відкритий конфлікт. Нарешті, лідер Саудівської Аравії неодноразово демонстрував схильність до прийняття ризикованості заходів, навіть коли всі ставили під сумнів стабільність Королівства. З огляду на стратегічну важливість регіону, будь-яка нестабільність може призвести до конфлікту між США, Росією чи навіть Китаєм.

Корейський півострів

"Безсумнівно, вірно, що напруженість на Корейському півострові значно знизилася за останній рік, оскільки Кім Чен Ин продемонстрував деяку терпимість щодо випробувань ядерних і балістичних ракет, а президент Дональд Трамп пом'якшив свою риторику про протистояння з КНДР", - зауважив професор.

За його словами, передумов до міцного миру зараз, безумовно, куди більше, ніж будь-коли з середини 1990-х років.

І все ж серйозні підводні камені залишаються, зазначає Ферлі. Зокрема, Північна Корея не зупинила виробництво ядерної зброї і балістичних ракет. Радники президента Трампа знають і незадоволені цим фундаментальним протиріччям. Якщо Трамп розсердиться на Кіма, якщо члени адміністрації спробують підірвати будь-які домовленості, або якщо Кім розсердиться на Трампа, відносини між Вашингтоном і Пхеньяном можуть зіпсуватися дуже швидко. Більш того, ні Китай, ні Японія до кінця не згодні з примиренням між Південною та Північною Кореєю, хоча причини їх скептицизму зовсім інші. В цілому ситуація в Кореї залишається набагато більш небезпечною, ніж можна було б припустити, за найоптимістичнішими оцінками, пише автор.

Непередбачувана точка

Як одного разу сформулював проблему полковник у Військовому коледжі США: "Сполучені Штати невірно передбачали кожен конфлікт з часів Корейської війни. Чому ми повинні очікувати, що третя світова війна буде іншою?", процитував професор. Він упевнений - великі держави, як правило, направляють дипломатичні, військові і політичні ресурси на те, що вони вважають найбільш серйозними конфліктами.


"Менш критичним конфліктам не приділяється стільки уваги, а це означає, що іноді вони можуть перерости в серйозну конфронтацію, перш ніж хтось помітить, що відбувається. Руйнівний конфлікт може виникнути в Прибалтиці, в Азербайджані, в Кашмірі або навіть в Венесуелі, але тільки США, Китаю і Росії приділяється так багато уваги. Якщо почнеться третя світова війна, вона цілком може прийти з абсолютно несподіваного напрямку", - підсумував експерт.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.