Киев °C

Ваш Собственный Корреспондент

Последние новости

10:02
«Ювентус» пробивается в финал Кубка Италии
05:15
Освобождение главаря нидерландского наркокартеля: досадная ошибка или разгильдяйство властей?
03:39
Американский дизайнер угодила в тюрьму за контрабанду сумок
03:37
Крис Пратт и Шварценеггер подверглись критике за снос исторического дома
03:49
Юная звезда фильма ужасов "Абигейл" шокировала родных своей кровавой ролью
03:47
Девичники в стиле Виктории Бекхэм: фейк-загар и другие секреты
03:46
Запишите гнев на бумаге, а потом порвите её - так вы справитесь с эмоциями
03:44
Потерянный, но не забытый: невероятное возвращение кота через 5 лет его пропажи
04:13
НАТО усиливает противовоздушную оборону Украины
04:07
Цены на нефть и золото снизились после новостей из Ирана
04:11
Ночные смены и хаотичный график - прямая дорога к депрессии
04:08
Энни Поттс: Детские сердца - бесценный дар
05:07
Брайан Кокс назвал Хоакина Феникса "ужасным" в роли Наполеона
05:05
Дочь Эминема выходит замуж: горячие фото с девичника
05:26
Фейки атакуют: ложные видео и фото после нападения Ирана на Израиль
04:26
Максимальный срок для оружейницы "Ржавчины" - предупреждение для Алека Болдуина
04:23
Боб Оденкёрк рассказал о сердечном приступе на съёмках “Лучше звоните Солу”
04:21
Сальма Хайек в свои 57 всё ещё горяча
06:18
Дети Мэтью Макконахи помогли стать ему лучшим актером
06:15
Королева свадебной моды Вера Вонг празднует своё 75-летие
01:18
Военные РФ перебрасываются в Нигер
01:15
Жестокое нападение в торговом центре Сиднея
04:51
Снижение цен на подписку на полностью автономное вождение от Tesla
04:44
Миллиардер за работой: Гейтс собственноручно ремонтирует экологичный асфальт
06:11
Трансгендерный спор: Джоан Роулинг жестко ответила Рэдклиффу и Уотсон
06:09
Вивьен - главная театралка семьи Анджелины Джоли
09:15
"Ой, моё колено!": Киану Ривз сломал коленную чашечку на съёмках
09:13
Дисней заявляет, что имел право уволить Джину Карано
04:40
Киберпреступность: третья по величине "экономика" мира
04:34
Испания отменяет схему "золотой визы"
13:45
Противостояние Илона Маска и Верховного суда Бразилии
13:39
TikTok работает над новым приложением для обмена фотографиями
03:05
Лара Крофт - икона эпохи видеоигр
03:01
Первый в мире прототип космической солнечной энергетической станции
07:18
Паводковые воды угрожают Сиднею
Больше новостей
СобКор » Политика » Як вплинуть зміни до Конституції на життя простих українців

Як вплинуть зміни до Конституції на життя простих українців

Политика
748
0
Як вплинуть зміни до Конституції на життя простих українців
Після того, як на початку вересня Президент вніс на розгляд Верховної Ради проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО та Європейський Союз і цей законопроект було підтримано Комітетом з питань національної безпеки та оборони, тема закріплення в Основному Законі євроатлантичного курсу нашої держави набула особливої актуальності.

Наразі лунають різні думки з даного приводу. Від вкрай негативних до позитивних та подекуди цілком пропагандистських. І, на жаль, більшість з таких думок є нічим іншим як спробою використання важливої для України теми у цілях особистого політичного піару. Аби не говорити абстракціями, перейдемо до конкретики.

Перш за все, потрібно дати чітку відповідь на питання, чи виражають дані зміни до Конституції думку і прагнення українського народу?

Згідно результатам соціологічного дослідження, проведеного спільно Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва і Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у період з 16 по 28 серпня і оприлюднених 11 вересня, 42% українців вважають членство в НАТО найкращою гарантією національної безпеки.



Цікава та важлива деталь даного опитування полягає у тому, що 63% опитаних висловили готовність взяти участь у референдумі щодо вступу України до НАТО. З них 67% підтримали б вступ до Альянсу. Таким чином, можна констатувати факт, що законодавче закріплення євроатлантичних намірів України співпадають з прагненнями українців.

Тенденції вказують на те, що з 2012 року рівень підтримки українцями ідеї вступу до НАТО виріс втричі. Так, у 2012 році тільки 13% громадян були прихильниками вступу України до Альянсу, у 2014 – 33%, і вже у 2018 – 42%.

Якщо говорити про самі зміни до Конституції, варто підкреслити декілька важливих моментів.

По-перше, зміни мають стратегічний характер. Законодавче закріплення таких змін ускладнить реалізацію "проросійського реваншу". Не секрет, що сьогодні Росія активно готується до втручання у президентські вибори в Україні та має наміри завести своїх представників до парламенту. Проте, закріплення незворотності курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію в преамбулі Основного закону, унеможливить зміну зовнішньополітичного курсу. Щоби після цього не робила проросійська "п’ята колона", усі її дії будуть трактуватися виключно як порушення Конституції України.

По-друге, прийняття відповідного законопроекту №9037 передбачає внесення змін статей 85, 102, 116 Основного Закону. Ці зміни чітко прописують обов’язки Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо реалізації євроатлантичного курсу України. Так, стаття 85 Конституції зобов'язує парламент приймати саме ті законопроекти, які сприятимуть реалізації стратегічного курсу України на набуття членства в ЄС і НАТО.

В свою чергу, зміни до статті 102 Основного Закону закріплять за Президентом України статус гаранта реалізації євроатлантичного курсу нашої держави, а стаття 116 доповниться пунктом, згідно якого Уряд буде забезпечувати реалізацію такого курсу.

І, найбільш важливий момент – ці зміни не є орієнтованими на окремих особистостей чи політичні партії. Вони стосуються держави України, її європейської ідентичності, бажання нашого народу бути самодостатнім серед європейців, а не стати частиною радянсько-азійської імперії, яку намагається будувати Владімір Путін.

Крім того, і це дуже важливо, будь-яка спроба того чи іншого політика змінити курс України у напрямку Росії буде прямим порушенням Конституції. Таким чином, наразі наша держава стоїть на порозі початку важливого історичного етапу, за яким вже не буде шляху до Москви та її імперських цілей.

В той же час, потрібно розуміти, що Кремль не змириться з такою позицією України. Він буде й надалі вдаватись до провокацій, активізувати бойові дії на Донбасі, робити усе, аби повернути України в орбіту власного впливу. Саме тому задачею усіх гілок влади є не просто декларація євроатлантичних намірів нашої держави, а системна і безперервна робота щодо практичної реалізації таких намірів та вироблення нових механізмів протидії агресивній політиці РФ.

З 18 по 21 вересня зміни до Конституції щодо НАТО і ЄС будуть розглядатися у Верховній Раді. На моє глибоке переконання, такі зміни потрібно приймати. Можливо, сьогодні їхнє значення ще не до кінця зрозуміле та правильно оцінене українським суспільством, але пройдуть роки і усі ми збагнемо практичну роль євроатлантичного курсу України та його законодавче закріплення у Конституції.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

0 комментариев

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.